fbpx

6 Tips Untuk Menggayakan Pemakaian Anak Anda!

Apabila anda membawa anak anda berjalan-jalan mencari pakaian, anda mestilah menginginkan anak anda supaya berpakaian dengan comel. Jika industri fasyen lelaki dan wanita membangun dengan pesatnya, maka anak-anak pun tidak akan ketinggalan juga..

Pasaran untuk pakaian ini semakin berkembang maju. Semua ibu bapa mahu anak mereka kelihatan pintar apabila memakai pakaian. Kebanyakkan masanya, ibu bapa memberikan tumpuan kepada pakaian mereka yang bersih dimana ianya merupakan satu keperluan. Tidak lupa juga mereka membantu anak-anak mereka kelihatan bergaya juga. Memakai pakaian yang kemas dan bersih adalah langkah pertama ke arah dalam mencari yang baik. Selain itu, terdapat beberapa perkara lain yang anda boleh lakukan untuk membuatkan anak anda kelihatan kemas:

1)Cuba sebelum membeli

Membawa anak-anak anda bersama-sama semasa membeli pakaian mereka adalah satu idea yang baik, walaupun pilihan untuk memilih pakaian terletak pada tangan mereka sendiri ataupun terletak pada tangan anda. Dengan cara itu anda akan menjadi lebih yakin dengan pembelian anda sebelum anda membelinya. Bawa anak anda untuk mencuba satu per satu pakaiannya untuk melihat sama ada pakaian itu sesuai atau tidak dengan badan mereka. Sebaik sahaja mereka memakai pakaian, periksa apa yang patut dan bertanyakan akan keselesaannya. Anda juga perlu melihat sama ada warna pakaian tersebut sesuai atau tidak dengan warna kulit mereka. Memilih pakaian yang betul juga merupakan satu perkara yang penting untuk menaikkan lagi gaya penampilan anak anda.

2)Melabur dalam kualiti produk

Pakaian dan aksesori kanak-kanak memang agak mahal, dan badan kanak-kanak menjadi lebih besar dalam masa yang singkat. Oleh itu, anda perlulah memberikan tumpuan kepada kualiti pakaian tersebut dan bukannya kuantiti. Melabur dalam beberapa tetapi berkualiti tinggi perkara-perkara yang baik dan ia juga bertahan lama. Tambahan lagi anda akan berkeyakinan bahawa anda akan sentiasa mempunyai sesuatu pakaian untuk dipakaikan kepada anak anda sama ada ia adalah untuk majlis makan malam keluarga atau hari sekolah. Di samping itu, produk murah juga mungkin mempunyai kesan yang buruk kepada kulit sensitif anak anda sehingga menyebabkan ruam dan alahan.

3)Memakaikan kepada mereka pakaian yang selesa.

Mencari pakaian yang baik datang dari perasaan yang baik seterusnya, datang kepada berpakaian dengan selesa. Mengajar anak-anak anda tentang kepentingan untuk memilih pakaian yang sesuai dengan mereka selesa, bukannya yang mereka ketat dan tidak menyerlah. Seperti orang dewasa, kanak-kanak juga hadir dalam pelbagai bentuk dan saiz yang berbeza. Oleh itu, anda perlu memakaikan mereka dengan pakaian yang mereka muat. Dengan berbuat sedemikian anda juga perlu memastikan bahawa mereka sentiasa berasa selesa dalam apa yang mereka pakai, dan juga berubah menjadi comel pada setiap kali mereka memakainya.

4)Pakaian harus mencerminkan personaliti mereka

Pakaian anak anda harus dipilih mengikut kesesuaiannya dengan keperibadiannya. Ini akan membantu dia menjadi lebih individualistik dan ekspresif. Jika anak anda adalah ekstrovert dia berkemungkinan dia akan suka memakai pakaian yang berwarna terang. Mungkin dia akan menyukai hoodies yang bercorak yang mereka kelihatan sesuai dengannya. Jika anak anda lebih kepada jenis pemalu, anda mungkin mahu mengelak dia daripada memakai pakaian yang berwarna atau cetakan yang menyerlah. Pakaian dalam warna halus dengan corak minimalis adalah sesuai dengannya. Berikan anak-anak anda peluang untuk mencuba pelbagai jenis pakaian dan biarkan mereka memikirkan gaya dan pilihan mereka sendiri.

5)Tetapkan had

Walaupun ia adalah ok untuk memberi anak anda kebebasan pemilihan untuk memakai pakaian yang bersesuaian dengan umur dan cuaca, anda juga perlu menetapkan sempadan yang tertentu dengan jelas. Biarkan mereka tahu bahawa keputusan anda adalah muktamad dan menghadkan ke atas apa yang mereka harus memakai di luar rumah. Perkara ini boleh berlaku beberapa kali dimana anda mungkin sepenuhnya tidak bersetuju dengan pilihan pemakaian mereka, tetapi anda juga perlu memahami bahawa mereka boleh menjadi amat bangga dengan pakaian itu. Untuk menyelamatkan keadaan itu, apabila anda mempunyai sesuatu dalam fikiran untuk anak-anak anda untuk memakai untuk majlis, cuba memberitahu kepada mereka mengenai beberapa pilihan yang boleh diterima. Membolehkan mereka mempunyai perkataan terakhir pada pemilihan mereka (sekurang-kurangnya anda juga akan berpuas hati dengan apa-apa yang mereka ambil).

6)Perhatikan Trend fesyen

Ia mungkin idea yang baik untuk melihat apa yang kanak-kanak lain dalam kawasan sekitar anda memakai untuk mendapatkan idea tentang gaya semasa dalam fesyen kanak-kanak. Jika anak anda tidak mempunyai gaya yang tertentu  lagi, anda boleh membantu mereka dengan membeli pakaiannya mengikut trend fesyen untuk membolehkan beliau berasa lebih selesa dengan warna-warna yang terang.

Secara kesimpulannya, ibu bapa memainkan tugas yang besar dalam memilih fesyen untuk anak-anak anda walaupun ianya kelihatan seperti topik yang remeh. Walau bagaimanapun, menyemai rasa untuk memilih pakaian dalam diri anak-anak anda boleh berubah menjadi satu idea yang baik dalam jangka masa panjang. Sebagai kanak-kanak yang sedang membesar adalah penting bagi mereka untuk sedar betapa pentingnya mereka untuk berpakaian dengan baik dan menyerlahkan diri mereka melalui trend fesyen, sekali gus membuatkan diri mereka menjadi yakin. Lagipun, anak-anak anda tidak akan menjadi kecil selamanya, dan ia mungkin idea yang baik untuk menggalakkan mereka untuk berpakaian pada usia yang muda.

 

Add your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *